Bijzondere plekken

Vakantie in eigen land deed ons boven op het dak van een voormalig graanpakhuis ’t Kalf belanden. Een bijzonder logeeradres met een vanzelfsprekende naam: Het Dakhuis. Midden in de historische havenstad Harlingen. Prachtig weer en dus een fantastisch uitzicht.

overdag …

en ’s avonds

Het grootste gedeelte van het pakhuis is nu een appartementencomplex. De voormalige machinekamer op het dak is tegenwoordig een compacte studio met een enkel authentiek element.

Eentje waar het bijzonder toeven is. Collega van het secretariaat had van tevoren gewaarschuwd: herrie schoppende meeuwen! Die lieten zich niet horen. Wel was er een uitgaansavond en warm zomerweer. Ik heb liever meeuwen.

Martenahuis in Franeker. Foto: Commons Wikimedia: Gouwenaar

Franeker ligt dichtbij en er was een expositie in het Martenahuis (gevestigd in de vroeg 16e-eeuwse Martenastins) die we wilden bekijken. Uiteraard verder gekeken want Franeker is een charmant en interessant oud stadje! Sporen nagelopen van het voormalige Kruisherenklooster

(onder andere middeleeuwse kapel met klokkentorentje met een klok van Geert van Wou!) waarin later (1582) de Academie van Franeker werd geopend.

tekening van de universiteit van Franeker; mooi beeld van het voormalige kloostergebouw!

oudste studentencafé van Nederland: De Bogt fen Guné!

In 1811 werd de Academie op last van Napoleon gesloten, waarna (1851) het gebouw lange tijd gebruikt werd als psychiatrisch ziekenhuis (uiteraard met allerlei aanpassingen). Ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw heeft het complex uiteindelijk een woonfunctie gekregen. Over doorbestemming gesproken!

Theehuisje op het Bolwerk. Erfenis uit de Academietijd

Vanaf de voormalige studentenkroeg verder gelopen langs het Bolwerk, en weer terug naar de binnenstad. Daar belandden we op een uitbundig bloeiend kerkhof rond de veertiende-eeuwse Martinikerk!

Fleurige afsluiting van de vakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s