Vloervondst bij onderhoud

De eerste helft van het jaar ligt alweer ruim achter ons; hoogste tijd voor een update over de voortgang van werk aan onze kerken! Leuk om te beginnen met een kerk waar de klus is geklaard. Het witte zaalkerkje te Niebert is de gelukkige. Zeker nu de lekkage aan de dakruiter is verholpen en dit weer strak in de lak staat. Verder getuigt het stralende wit van de gevels van de recentelijke schilderklus.

Nieuw is ook de vlaggenmast mét gouden knop, geheel verzorgd door de plaatselijke commissie van Niebert

Maar dat is niet alles: het gangpad in de kerk was met de jaren verzakt. Zo erg zelfs dat je makkelijk de vloer onder de kerkbanken door kon bekijken. De ondergrond van schelpen was daar debet aan. We hebben daarom het herstel van het gangpad meegenomen in het onderhoud. Voorzichtigheid was geboden want de plavuizenvloer wilden we per se behouden.
En dit kwamen de timmermannen tegen tijdens het verwijderen van de oude vloer:

Een plastic zakje met daarin een Buisman (u weet wel, voor de koffie)-schepje, mascotte vloei en een briefje met daarop een tekst van een timmerman die in juni 1985 de vloer had gelegd. Zoiets nodigt uit. Daarom ligt in de nieuw aangelegde vloer (eentje met een gietvloer als ondergrond) nu een fles met daarin het schepje en vloeitje, het briefje uit 1985, en een briefje gedateerd en ondertekend door de timmermannen die in juni 2020 de nieuwe vloer hebben gelegd.

..  weer bedekt met kalkmortel

En ook al doe je heel voorzichtig; toch sneuvelt er een enkele plavuis. Redding kwam van een inwoner van Bedum! Normaliter zijn wij terughoudend in het aannemen van materialen, maar de aangeboden plavuizen waren vrijwel identiek aan de bestaande. In dank aanvaard en neergelegd!

Stefanuskerk in Holwierde

In Holwierde is enig voegwerk aan de hoog opgaande noord- en zuidgevels van de Stefanuskerk hersteld (misschien dat u het kunt zien?) en zijn die steigers alweer verwijderd. Nu staan voorgevel en dakruiter in de steigers.

De dakruiter wordt geschilderd (nadat wat verrot hout is vervangen), en van de voorgevel is het voegwerk uitgekapt en wordt er nu opnieuw gevoegd. Omdat de steiger er nu tot aan het torenhaantje toe staat, even zeer kritisch naar leibedekking en lood gekeken. Herstel hiervan wordt nu ook in dit onderhoudsproject meegenomen.

Ten slotte wordt binnenin de Stefanuskerk de trap naar de zolder veiliger gemaakt.

Dan de kloosterkerk in Thesinge.

foto: Pluc Plaatsman

Misschien hebt u via ons twitterkanaal deze aansprekende foto gezien die een lid van de plaatselijke commissie ons toestuurde. Er is dus geschilderd en dat in die zinderende hitte van de afgelopen tijd!

foto: Omke Oudeman, 2013

De markante toren van de Catharinakerk in Ulrum staat sinds deze maand in de steigers. Met name het voegwerk van de toren is slecht en moet dus gerestaureerd. De leibedekking van de spits wordt gerepareerd, wijzerplaten opnieuw geschilderd. Binnenin de toren worden enkele houten vloeren hersteld, en ook het mechanische uurwerk wordt onder handen genomen. Als alles meezit zijn de werkzaamheden eind oktober gereed.

Uurwerk Ulrum

Tijdens een groot project vorig jaar aan de Goede Herderkerk in Bedum, bleek het voegwerk aan de westgevel in aanzienlijk slechter staat dan wij eerst dachten.

Vanwege de slechte weersomstandigheden toen hebben we die klus doorgeschoven.

Vandaar de kerk in de steigers om het herstel van voegwerk alsnog uit te voeren.

Ten slotte de kerk in Solwerd. Bedoeling was een zogenaamde combi-project (herstel bevingsschade + groot onderhoud). Dat lukt dit jaar niet, we splitsen de klus op: dit jaar onderhoud (vooral schilderwerk), volgend jaar de herstelwerkzaamheden. Helaas geen foto’s van de schilderklus, maar wel nog een heel aansprekende vanuit Holwierde

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s