Geen leien maar zink!

Hadden we toch bijna de dakruiter in Overschild met leien bekleed. Wat ben ik blij met het originele bestek uit 1880 dat ik via onze contactpersoon van Holstein restauratie architectuur kreeg. Daarin staat zwart op wit onder het kopje Lood en Zink: Het spits der toren geheel overkleeden met zink van no. 13. Duidelijker kan niet. Niet de huidige asfaltsingels, in plaats daarvan ook niet de leien van natuursteen zoals we die logischerwijze hadden bedacht, maar zink!

Deze zinken bekleding past bij onze andere kerken in waterstaatsstijl. De kerk van Klein Wetsinge bijvoorbeeld

foto: Duncan Wijting

en die van Den Horn hebben een met zink beklede dakruiter.

Foto: Omke Oudeman

Het lezen van een dergelijk oud bestek is erg plezierig. Afgezien van de waarborg van authenticiteit staan er gewoon fantastische zinnen. “Al de opgegeven lichtramen na vooraf tweekeer gemeenied te hebben, te dichten met 1e soort Belgiesch wit glas” Of: “Indien in dit bestek duisterheden of onnauwkeurigheden mochten zijn of vergeten posten [….] dat gerekend kan worden naar den aard, de bedoeling, en de bestemming van deze werken te behooren, is het ten laste van den aannemer hetzelve te leveren of te maken” Uiteraard op kosten van de aannemer zelf: moet je het maar niet vergeten of nalaten.

Aanleiding voor het doornemen van het bestek is dat we eindelijk groen licht hebben voor de bouwkundige versterking van het kerkje in Overschild. Het meest ingrijpende onderdeel van deze versterking is het aanbrengen van een nieuwe seismisch geïsoleerde fundering onder de kerk: een 250 mm dikke betonnen funderingsplaat op nieuwe stalen buispalen, waarop weer seismische isolatoren (dempers die de trillingen opvangen) worden geplaatst. Dankzij deze base isolation in de fundering zullen de overige versterkingsmaatregelen in de kerk relatief gering zijn.

Principe doorsnede kerk, met base isolation en positie ringbalk aangegeven. Afbeelding: Arup

Zo zal in de bovenbouw van de kerk zal een stalen ringbalk worden aangebracht die kop-, plafond- en steenconstructies met elkaar zal verbinden. Ook de dakruiter zal worden versterkt. Maar goed, allereerst de restauratie waarmee de eigen conditie van het gebouw in goede staat wordt gebracht. Daarna wordt de kerk ‘gelift’. Vorige week hebben we de omgevingsvergunning aangevraagd, we hopen in het voorjaar van 2021 te starten.

Intussen is ook het kleurhistorisch onderzoek aan kerk en consistorie afgerond. Een omvangrijk rapport met veel aanbevelingen, zoals de kleurstelling van de entree:

Het exterieur van de kerk heeft na de bouwtijd in 1880 allereerst de volgende uitmonstering gekend: De deuren waren zwart, met een stenen omlijsting in donker rood-bruin”
Voldoende stof voor een blog. Wordt vervolgd dus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s