Voegen, schilderen, houtherstel, bevingsherstel, kortom: Groot Onderhoud

Normaliter is er rond deze tijd een Sim-rondje en praten we de plaatselijke commissies van de betreffende kerken bij. Dit jaar gaat het vanwege coronamaatregelen net even anders. Heel misschien dat ik een aantal mensen nu verras met werkzaamheden, maar het zij mij vergeven.

Dat is niet het geval in Middelstum. Daar vindt, corona volente, een al eerder voorgenomen combinatie plaats van onderhoud en herstel van bevingsschade aan kerk en toren. Inmiddels, en helaas, een bekende combi. Het onderhoud bestaat vooral uit plaatselijk herstel van voegwerk en schilderwerk. Het herstel van bevingsschade is een aanzienlijk grotere klus. De scheuren worden hersteld door middel van inboeten en injecteren van het metselwerk.

foto: Arjan Bronkhorst, 2017

De fraaie gewelfschilderingen zijn niet gevrijwaard gebleven van bevingsschade, dus ook hier herstelwerkzaamheden die zorgvuldig uitgevoerd zullen worden. 

collega Bekooij geeft de scheurvorming aan. foto: Reformatorisch Dagblad, Jan van Reenen, 2018

Ook in Zeerijp is sprake van bevingsschade, de scheuren in toren hebben in de media de nodige aandacht gehad. Herstel zal dit jaar worden uitgevoerd. Het reguliere onderhoud richt zich vooral op het voeg- en schilderwerk.

Een derde combi vindt plaats in Kropswolde. En dat betekent in dit geval behalve herstel van bevingsschade, het plaatselijk herstellen van het uitgesleten voegwerk, en schilderwerk. Verder willen we hier de toegankelijkheid naar de toren en kapruimte verbeteren.

foto: Omke Oudeman

Nog een kerk waar de toegankelijkheid naar de toren, en meer specifiek naar de luidklok verbeterd zal worden. Die van Den Andel. Behalve dat, worden aangetaste hekjes van de toren vervangen en zal herstel van voegwerk plaatsvinden. Dit betekent dat de toren in de steigers zal komen. Dan zal ook de omvang van te herstellen voegwerk pas goed in beeld komen. Ten slotte worden toren en kerk buitenom geschilderd.

foto: Duncan Wijting

Op naar het witte kerkje in Grootegast dat straks flink onder handen wordt genomen. Loszittend en aangetast stucwerk wordt hersteld, en buitenom zal worden geschilderd. Ook de dakruiter krijgt onderhoud.

Voordat in Grijpskerk de hervormde kerk en pastorie onderhoud krijgen, zal er eerst een kleurhistorisch onderzoek plaatsvinden. Dat is nodig omdat beide gebouwen in het geheel geschilderd zullen worden. Verder zullen van de pastorie aangetaste kozijnen en dakkapellen worden hersteld en waar nodig het stucwerk.

pastorie Grijpskerk

Meer schilderwerk zal plaatsvinden in Lettelbert

kerkje Lettelbert

foto: Eltje Werkman

En Opwierde. Bij de laatste kerk wordt ook de dakruiter meegenomen en komt er dus een steiger.

foto: Duncan Wijting

We zijn inmiddels aangeland bij Slochteren. In weerwil van de mooie foto hierboven, wordt niet de kerk maar de pastorie buitenom geschilderd, en her en der het voegwerk hersteld, met name bij de kelder en de entree. Scheuren die bij eerder herstel van bevingsschade niet zijn ingevoegd, worden nu alsnog aangepakt. Misschien dat er daarna nog een steiger wordt geplaatst voor een een bijkomende klus: de renovatie van dak, goten en schoorsteen. De gelden hiervoor echter moeten uit een ander subsidiepotje komen dan de Sim, eentje met een Toonderiaanse afkorting: de RORG.

In Appingedam hebben we de synagoge, het voormalige schooltje De Vijgenhof en de voormalige rabinaatswoning. Er zal hier sowieso geschilderd worden, maar er is meer. Met name aan de synagoge is houtwerk zoals kozijnen, betimmeringen, en goten aangetast. Dit zal gedeeltelijk vervangen, en gedeeltelijk hersteld moeten worden.

Ten slotte geen kerk, maar het bijbehorende verenigingsgebouw, en tevens voormalige school in Tinallinge. Veel houten onderdelen als kozijnen, luifel en betimmeringen worden hier of vervangen of hersteld. Daarna wordt het buitenschilderwerk uitgevoerd.

Zou ik het bijna vergeten, Ulrum! Vorig jaar begonnen met de onderhouds- en herstelwerkzaamheden. Dit jaar ronden we het af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s