Vol Liefde, op het kerkhof

“Er kan geen rouw zijn zonder liefde”. Ik weet niet meer waar en wanneer ik dit gelezen of gehoord heb, maar dit is natuurlijk precies waarover het thema Vol liefde van het Weekend van de begraafplaats, gaat.

Aan ons, een klein projectgroepje op kantoor, de opdracht er iets moois van te maken. Dat wil zeggen, een goeie voorzet geven. De vrijwilligers ter plekke zullen uiteindelijk u als bezoeker opvangen en rondleiden. Het programma is binnenkort te vinden op onze website, hou het maar even in de gaten. U kunt dan zelf ontdekken hoe Vol Liefde is vertaald. Het was overigens best lastig om een selectie te maken uit de kerkhoven die wij beheren. Immers, op alle kerkhoven vind je blijken van liefde, in wat voor vorm dan ook: teksten, symboliek, of onderhoud. We hebben uiteindelijk gekozen voor vier kerkhoven, die te Godlinze, Leermens, Noordbroek en Noordwijk.

Dit zogenaamde lijkhuisje (of baarhuisje zo u wilt) staat op het kerkhof rond de kerk van Noordwijk. In dit huisje konden vroeger mensen opgebaard worden als het thuis niet mogelijk was. Tegenwoordig is het onderdeel van een bijzondere wandelroute: het Leedaanzeggerspad.

Op het oude kerkhof rond de kerk van Godlinze zijn welgeteld zestien zerken. Keurig opgedeeld in twee groepen van acht. Een van de staande zerken is die van een zesjarig jongetje Olgert Herder. (Op de foto staat de zerk in de schaduw)

foto: Omke Oudeman

Zijn ouder herdenkt hem als “mijn geliefde onvergetelijke zoon” en legt hem wijze woorden in de mond: “O wandelaar die mijn graf betreed, gedenk toch aan de tijd van sterven. Maak u tot wissen dood bereid, opdat gij Godsrijk moogt beerven. Ook ik was eens wat gij nu zijt, gezond en sterk, gehecht aan ’t leven. Och had ik in den levenstijd naar Jesus mogen streven, maar nu met ’t oog op God gericht, was mij het sterven licht”

Groningen staat bekend om de vele grafrijmen en om de symboliek op grafzerken. Het kerkhof van Leermens is er een mooi voorbeeld van, vandaar ook onze keuze voor dit kerkhof. Symboliek als treurbomen, gevleugelde zandlopers, geknakte bloemen, rouwdraperieen, zeis en toorts, vlinders, enzovoorts

maar ook bijzondere grafteksten als deze

In Noordbroek bevindt zich een bijzondere collectie van grafmonumenten: graftrommels. Het is in Groningen een van de locaties waar deze trommels zijn opgenomen in een museale collectie en waar ze zich extra inspanningen getroosten voor het behoud ervan. Een enkele trommel kunt u ook “in situ” aantreffen, op het kerkhof zelf. Zoals die voor Simon Ruzius

Er valt veel meer te vertellen over de graftrommels, ik heb een van de boekjes uit onze kerkhovenreeks er even bij gepakt. Geschreven door Leon Bok en met de ontroerende titel “Rust zacht lieve vriendin”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s