Het dorpsommetje van Wittewierum

Over- en achterlangs het kerkhof rond de kerk van Wittewierum ligt dit wandelpad. Het is onderdeel van het dorpsommetje. Een beetje een onderkomen ommetje was het tot voor kort. Logisch dat de Wittewierumers het graag in ere wilden herstellen! De gemeente Groningen heeft intussen al wat zaken aangepakt. Zo staat de oude waterpomp als vanouds weer langs het pad en is het schelpenpad aangevuld.

In een deel van het pad zijn stapstenen aangebracht. Leuke van deze stenen is dat ze een naam dragen: plaatsnamen die abt Emo ooit heeft aangedaan op zijn tocht naar Rome. Verder zijn bomen langs het ommetje gesnoeid voor meer wandelgemak en kunnen bezoekers bij het kerkhof hun auto kwijt. Niet te veel want het is maar een kleine parkeerplaats.

Heeft de gemeente Groningen de taak erop zitten; aan ons om nog een aantal onderdelen op het kerkhof te herstellen. Dit markante gietijzeren toegangshek bijvoorbeeld, nu nog roestig en slecht in de verf,

maakt deel uit van de geschiedenis van deze bijzondere plek. Het krijgt van ons zijn allure terug.

Niet alleen het hek, maar zeker ook de graven hebben de plek gemaakt tot wat het is. Sommige graven zijn echter onder het maaiveld verdwenen,

graf onder maaiveld verdwenen

of zijn in meer of mindere mate beschadigd. Ze zijn verschoven, de fundering is beschadigd of de zerk zelf is gescheurd.

brokstukken van een zerk

We willen ze dan ook behoudend herstellen. Herstel is nodig omdat het om een historische plek gaat met bijzondere graven. Behoudend is ook nodig omdat we niet willen dat de charme van deze plek verloren gaat.

foto: Erik-Albert de Winter

Dan is er nog dit informatiebord.

Dat heeft zijn beste tijd wel gehad. Er komt dus een vervanging, eentje passend bij het zitje op het kerkhof.

Overigens is in een eerdere fase het groen op het kerkhof al door ons hersteld

Dit voorjaar hebben we nieuwe bomen aangeplant. Ze moeten nog even flink doorgroeien, maar het mooie, groene aanzicht van deze plek blijft zo wel behouden.

Een Reactie op “Het dorpsommetje van Wittewierum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s