Een echoscopie voor bomen

Voor alles is een eerste keer. Zo was ik op een donderdag in februari getuige van een Picusmeting! Een methode om te kijken hoe het gesteld is met de innerlijke toestand van een boom. Een soort van echoscopie, maar dan anders. Geen gel en transducer, maar spijkertjes, een hamertje, elektroden, en een laptop. Misschien is ‘spiekermeting’ wel een toepasselijker naam gezien de hoeveelheid spijkertjes die in een boom getikt wordt. Maar officieel wordt gesproken van een tomogram.

Plaats van handeling was nabij de theeschenkerij tegenover Domies Toen in Pieterburen. Patiënt was de oude wilg die vlakbij het terras van de schenkerij staat. Een bijzondere boom. Vandaar dat die bij de Gemeente Het Hogeland ook op de lijst staat van ‘waardevolle bomen’. Sowieso laten we deze wilg vanwege de leeftijd al regelmatig VTA-inspecteren en snoeien, maar recentelijk waren er zorgen geuit over de boom. Er was zwamaantasting waargenomen aan de voet van de stam. Schubbige bundelzwam, zo leerde ik later van de specialisten.

zwam onderaan de wilg

Reden dus voor de picusmeting of tomogram. Dat was nog even zoeken, er zijn niet zoveel bedrijven die een dergelijke meting uitvoeren. Maar Heldergroen Advies is er een van. En hoe gaat dat dan in z’n werk? Wel, ik heb met belangstelling staan kijken: Allereerst werd de boom globaal bekeken, niet alleen de stam, maar ook de kroon.

mensen van Heldergroen bekijken de boom

Daarna werd een serie spijkertjes onderin de stam aangebracht, op min of meer gelijke afstand van elkaar. Spijkertjes werden genummerd, de exacte afstand ertussen opgemeten. Op de spijkertjes kwamen elektroden, verbonden met een laptop. En nu komt het mooiste: vervolgens werd met een speciaal hamertje een tikje op de elektroden gegeven.

Dit veroorzaakte geluidsgolven die middels de elektroden werden geregistreerd en doorgegeven aan de laptop. Zo kwam er dus een inwendig beeld van de stam.

Door dit interessante proces zou je bijna vergeten wat de aanleiding was. Maar gelukkig: geen ernstige aantastingen, en de restwand van de stam heeft voldoende dikte. Het advies is om de boom te snoeien en de zwam in de gaten te houden. Doen we. Voorlopig kan de boom nog een tijdje mee, en de wilg heeft in ieder geval Eunice doorstaan!

Plaats een reactie